Beztłuszczowe smażenie z patelnią grillową

Grill tylko wiosną? W ciepłym słońcu i w zielonym ogródku? Tylko z użyciem węgla i rozpałki? Niekoniecznie. Patelnie grillowe pozwolą przywołać smaki wiosny i lata, a przy tym sprawią, że grillowanie będzie przede wszystkim zdrowe i pozbawione szkodliwych czynników.

Patelnia grillowa zdrowsza od tradycyjnego grilla

patelnia grillowa

W jesienne i zimowe dni marzy Ci się kuchnia prosto z grilla? Uważasz, że musisz z tym poczekać na cieplejsze dni? Nic bardziej mylnego. Patelnie grillowe dostępne na stronie http://www.portform.pl/pol_m_Patelnie_Plyty-i-patelnie-grillowe-1203.html pozwolą przywołać smak karkówki, kiełbasek, czy warzyw, które zazwyczaj przygotowywane były na grillu. Patelnie grillowe posiadają specjalnie żłobione dno imitujące kratki od grilla, dzięki czemu umożliwiają smażenie mięsa, warzyw i ryb. Ich największą zaletą jest zdrowe, praktyczne gotowanie, które jest niemożliwe w tradycyjnym grillu. Tłuszcz, węgiel, rozpałka i w końcu dym wcale nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie i układy pokarmowe, a aluminiowe tacki – choć są alternatywą dla osmolonego grilla, nie dają stuprocentowego bezpieczeństwa przygotowywania potraw. Patelnie grillowe sprawdzają się w wielu kuchennych sytuacjach.

Zalety patelni grillowej

Przede wszystkim smażenie na patelniach grillowych pozwala na użycie małej ilości tłuszczu, dzięki czemu potrawy są zdrowsze oraz mniej kaloryczne. Potrawy smażone na patelni grillowej są lekki, przez to zrobionego w ten sposób kurczaka można użyć do sałatki cezar. Patelnie grillowe posiadają prążkowane dno, które pozwala na odciekanie nadmiaru tłuszczu, a także wody z mięs, ryb, czy warzyw. Dzięki temu smażone potrawy zostają soczyste. Patelnie grillowe posiadają także pokrywki, dzięki czemu możemy uzyskać ciekawe walory smakowe smażonych dań i osiągnąć efekt kruchości i miękkości przy zachowaniu wyrazistości smaku. Co ważne, patelnie grillowe można używać na każdym rodzaju kuchenek. Istnieją także różne wielkości i rodzaje patelni: ceramiczne, żeliwne, teflonowe, aluminiowe pokryte powłoka nieprzywieralne. Przy każdym z tych rodzajów patelni szczególną uwagę przy produkcji zwraca się na grubość i wyprofilowanie dna. Dobre patelnie grillowe posiadają grube dno, dzięki czemu ciepło pod nim rozprowadzane jest równomiernie, a wobec tego potrawy równomiernie się grillują. Przygotowanie potraw na patelni grillowej jest krótsze, niż na tradycyjnym grillu. Zasługą tego jest grube dno oraz materiał, z którego została wykonana patelnia. Co najważniejsze – użycie patelnie grillowej może nastąpić w każdej porze roku, dlatego grill i potrawy z niego nie muszą być dostępne już tylko podczas ciepłych miesięcy.