Wyroby mięsne bazujące na podrobach wieprzowych to produkty o niezwykle specyficznym smaku. Jeśli nie przeszkadza nam świadomość tego, z czego są zrobione, z pewnością szybko przekonamy się do ich wyjątkowości. Jedną z charakterystycznych wędlin wyrabianych z mięsa, podrobów i skórek wieprzowych, jest salceson. To tradycyjny wyrób wędliniarski występujący w wielu różnych odmianach. Najpopularniejsze z nich to salceson biały i czarny. Ten pierwszy produkowany jest z głowizny (policzki wieprzowe) i innych kawałków mięsa z dodatkiem podrobów wieprzowych tj. serce, nerki, ozory i skórek wieprzowych. Do produkcji tego drugiego wykorzystuje się również krew wieprzową – tak jak w kaszance.

Kaloryczność salcesonu

potrawa z salcesonemNiestety tradycyjnie wyrabiany salceson jest produktem wysoce kalorycznym, co może zniechęcać osoby ściśle trzymające się diety. Jeśli jednak będziemy jedli go z umiarem, w niewielkich ilościach, z pewnością nie wpłynie to negatywnie na naszą figurę. Kaloryczność salcesonu wynika przede wszystkim z użycia do jego produkcji skórek wieprzowych i tłuszczu. Poza tym ten rodzaj wędliny, ze względu na jej specyfikę, serwuje się w dość grubych plastrach – jeden plaster może ważyć kilka dekagramów, a zatem ilość kalorii znajdujących się w jednym plastrze wędliny, w sposób naturalny będzie dość wysoka. Zwykle salcesonu nie je się jednak dużo, a zatem nie ma sensu zanadto obawiać się o jego dużą kaloryczność. W umiarkowanej ilości taki produkt nie powinien nikomu zaszkodzić. Tym bardziej że prócz kalorii, salceson oferuje również wiele innych, cennych właściwości odżywczych.

Właściwości salcesonu

Z uwagi na swój skład, salceson jest nie tylko produktem wysoce energetycznym – doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego i tłuszczy nasyconych, ale także wielu pierwiastków i witamin, odgrywających istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wielu układów naszych organizmów. Użyte do produkcji salcesonu podroby wieprzowe zawierają w swoim składzie różnego rodzaju pierwiastki, które w prosty sposób przyswajane są przez ludzkie ciało. Przykładem takich pierwiastków może być żelazo i cynk, które w większym stężeniu występują w wielu podrobach wieprzowych, zwłaszcza w wątrobie. Salceson stanowi także dobre źródło kwasu foliowego, kolagenu, witaminy A, wielu witamin z grupy B, witaminy D i E. W tym sensie dobrej jakości salceson jest produktem zdrowym, korzystnie wpływającym na ludzki organizm. Z uwagi na jego kaloryczność, nie powinniśmy jednak jeść go w przesadnych ilościach – kilka plastrów w tygodniu nie powinno jednak nikomu zaszkodzić.