Dobre węgierskie wino – czy istnieje?

Węgry mogą pochwalić się przynajmniej jednym malowniczym regionem, który słynie przede wszystkim z produkcji wina. Znajduje się on w północno-wschodniej części tego kraju, całkiem niedaleko od jego północnego sąsiada, Słowacji. Tysiące metrów kwadratowych zajmowane są przez winogrona, z których następnie otrzymywane jest jeden z najbardziej popularnych węgierskich trunków, Tokaj wino.



Produkowane jest ono wyłącznie z winogron zielonych, dzięki czemu jest jedynie jako wino białe, w żadnym przypadku czerwone. Mimo tego wciąż charakteryzuje się odpowiednią głębią koloru i atrakcyjnym wyglądem, zdecydowanie wyróżniającym się na tle innych rodzajów alkoholu węgierskiego. Tokaj wino może być półsłodkie lub słodkie, czasami nawet bardzo słodkie, co zdecydowanie wyróżnia je na tle pozostałych win. Jedną z jego najsłodszych odmian jest Tokaj wino likierowe, charakteryzujące się dość gęstą konsystencją, polecane przede wszystkim w niewielkich ilościach. 



Węgierskie wino Tokaj uważane jest za jedno z najlepszych w tej części Europy. Podczas jego zakupu warto jednak zwracać uwagę na producenta. Ceny dobrze wyprodukowanego wina, dającego radość podniebieniu, zaczynają się od kilkudziesięciu złotych.