Obecnie trudno sobie wyobrazić późną wiosnę i lato bez grillowania. Już od weekendu majowego, po wrześniowe zbiory na działkach, w ogródkach czy w parkach spotkać można amatorów grillowanego mięsa i warzyw.



Beztłuszczowe przygotowywanie potraw stało się symbolem towarzyskich, niezobowiązujących spotkań, które stanowią połączenie wspólnego biesiadowania oraz przebywania na świeżym powietrzu. 



Przez ostatnie 20 lat moda na grillowanie znajduje wciąż nowych naśladowców. Obecnie na rynku znajduje się olbrzymia gama różnorodnych grilli ogrodowych. Z powodzeniem można dzisiaj zaopatrzyć się w tradycyjne, metalowe grille ogrodowe, które można przenosić z miejsca na miejsce. Zazwyczaj do pieczenia mięsa i innych potraw wykorzystuje się w nich węgiel drzewny, często przygotowany w formie brykietów. 



Coraz częściej na rynku można znaleźć także murowane grille ogrodowe lub takie, które wykonano z betonu. Są one niewątpliwie bardziej trwałe niż te, wykonane ze stali, ale jednocześnie są one na trwałe związane z gruntem.