Masło kakaowe - ulubiony składnik czekoladożerców i fanów ekokosmetyków

Obok kakao z drzewa kakaowca można pozyskać także masło kakaowe. Wbrew wyobrażeniom, nie jest ono wcale ciemnobrązowe a jasnokremowe. Na temat tego produktu jest też kilka innych mylnych wyobrażeń, które mogą wprowadzać w błąd. Niech nie zwiedzie też nazwa, bo nie jest to wyłącznie produkt spożywczy, a równie ważny jest w przemyśle kosmetycznym.

Ulubiony składnik czekolady

Masło kakaoweKażdy zapewne chociaż orientacyjnie wie z czego robi się czekoladę. Gęsty, ciemnobrązowy, pyszny płyn, który wlany w odpowiednie formy nabiera kształtów ukochanej czekolady. Do jego produkcji dodaje się nie tylko kakao, które nadaje jej kolor, ale także masło kakaowe, które służy do tego aby czekolada była aksamitna w smaku i rozpływała się w ustach. Masło kakaowe ma temperaturę topnienia niższą niż ludzkie ciało, dlatego dobra czekolada, będzie się roztapiała bo wzięciu do ust. Obecnie masło kakaowe zastępuje się innymi tłuszczami roślinnymi, ale nawet przeciętny znawca czekolady bez problemu rozpozna różnicę. Co ciekawe masło kakaowe jest jedynym kakaowym składnikiem białej czekolady i to ono nadaje jej smak i kolor.

Masło kakaowe w lekach

Ze względu na swoją niską temperaturę topnienia masło kakaowe jest powszechnie używane w przemyśle farmaceutycznym. Wykonuje się z niego przede wszystkim leki stosowane wewnątrz ciała jak globulki, czy czopki. Jego łagodzące właściwości wykorzystuje się również w maściach oraz kremach głównie na blizny i oparzenia.

Wykorzystanie w przemyśle kosmetycznym

Najprzyjemniejszym poza czekoladą jednak wykorzystaniem masła kakaowego jest kosmetyka. Poza pielęgnacyjnymi właściwościami masło to jest cenione także za zapach. Jego naturalna woń jest taka sama jak kojarząca się z czekoladą. Dlatego też przemysły kosmetyczne używając masła kakaowego w swoich produktach tworzą środek stosunkowo naturalny. Jeśli chcą bowiem utrzymać piękny kakaowy (czekoladowy) zapach, nie mogą dodać zbyt wielu sztucznych perfumowanych barwników do kosmetyku. Masło czekoladowe jest głównie składnikiem pomocniczym w balsamach oraz mleczkach do ciała. Świetnie nawilża i pozostawia na skórze słodki zapach, który potrafi się utrzymywać na skórze bardzo długo.

Stworzony dla każdej skóry

W warunkach domowych można wykorzystać masło kakaowe w formie naturalnej. Przyda się zwłaszcza latem. Można lekko roztapiając je w dłoniach rozprowadzić na całym ciele. Nie tylko ochroni skórę przed promieniowaniem UV (zawiera niski wskaźnik SPF), ale także wyrówna koloryt skóry. Mimo swojej jasnej barwy nadaje skórze lekko brązowy kolor i z powodzeniem może zastąpić samoopalacze, gdyż nie pozostawia na skórze smug a regularnie stosowany może przyciemnić skórę nawet o kilka tonów. Masło kakaowe to produkt dostępny w drogeriach stacjonarnych, ale także i sklepach internetowych, takich jak: https://ecospa.pl/kategoria/oleje-i-masla/maslo-kakaowe/.