Owoce morza doskonałą odskocznią od schabowego

Gdy chodzi o jedzenie to wielu z nas niestety pod tym względem posiada bardzo dużo ograniczeń. Okazuje się jednak że są wśród nas osoby, które stanowią bardzo duży procent zagorzałych zwolenników wszelkich owców morza podanych na różnego rodzaju sposoby. Obecnie w nowoczesnej kuchni każdej pani domu nie podaje się już tylko na obiad klasycznego schabowego lub też mięsa mielonego serwowanego według receptury naszej babci. Oczywiście także czasem sięgamy po te sprawdzone przepisy, jednak coraz częściej dajemy upust swojej wyobraźni kulinarnej i wybieramy potrawy, w których główną rolę odgrywają owoce morza. Jedną z ciekawszych potraw z dodatkiem owoców morza jest sałatka z krewetami. Tutaj najlepiej użyć świeżych krewetek, jednak jeśli nie mamy takich pod ręką to skorzystajmy z tych mrożonych. Po podsmażeniu i wcześniejszym rozmrożeniu krewetek doprawiamy je i dodajemy do sałatki z kukurydzy, oliwek oraz również ryżu i majonezu, całość można również wzbogacić o inne składniki, których najczęściej używamy w kuchni przy robieniu klasycznych potraw z fasoli lub też groszku. Gdy nie raz pragniemy zrobić domową pizzę taką na cieście drożdżowym, to doskonałym pomysłem na tego rodzaju potrawę mogą stanowić właśnie owoce morza, które są ogólnodostępne w większych sklepach spożywczych. Zatem sprawdzą się w tym wypadku zarówno krewetki, jak i anchois oraz langusty, które również bardzo dobrze komponują się smakowo zarówno z sosami do pizzy, jak i z bazylią oraz czosnkiem. Jeśli, robimy pizzę klasyczną z owocami morza to do takiego zestawu z powodzeniem można dodać również malutkie ośmiorniczki lub też ślimaczki, które wcześniej należy wyciągnąć ze skorupek i odpowiednio przyrządzić. W takim wypadku nie możny zwracać uwagi na wygląd niektórych skorupiaków, jakie znajdują się na naszym talerzu. Warto tutaj przede wszystkim skupić się na walorach smakowych, jakie w wielu przypadkach mogą nie tylko pozytywnie zaskoczyć wielu sceptyków, ale sprawią, że owoce morza staną się stałym dodatkiem do wielu potraw serwowanych, na co dzień w naszym domu.