Tłuszcz w diecie
a

Chociaż wiele osób uważa, że niskotłuszczowa dieta jest zdrowa, należy zastanowić się, czy wykluczenie tłuszczu z diety jest odpowiednie dla zdrowia człowieka. Tłuszcze pełnią w organizmie ważną rolę. Już w procesie trawienia i przyswajania tłuszcze okazują się bardzo użyteczne. Wszyscy wiemy, iż niektóre witaminy, takie jak A, D, E, K są rozpuszczalne jedynie w tłuszczach. Podając więc surówkę lub sałatkę z kapustą nie żałujmy oliwy z oliwek. Niektórzy zamiast oleju dodadzą majonez. Nie jest to oczywiście najlepszy pomysł, jeśli naszym celem jest zachowanie szczupłej sylwetki. Jednak to także jest jakaś metoda, by witaminy rozpuszczalne w tłuszczach lepiej się przyswoiły. Olej zawarty naturalnie w orzechach jest uznawany za bardzo zdrowy. Można uzupełniać nim dietę pijąc ten tłoczony na zimno, na przykład z orzechów laskowych czy włoskich. Absolutnie na oleju nie należy smażyć. Wyjątkami są jedynie olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryna jest tłuszczem utwardzonym , dlatego nie jest dobra dla naszego zdrowia – warto ograniczyć jej spożycie na rzecz masła, jednak nie powinno się na nich smażyć. Nie chodzi tu oczywiście tylko o kaloryczność takich pokarmów, ale o szkodliwe substancje, które tworzą się w tych tłuszczach na skutek wysokiej temperatury.